Releasefest med vi Unga

Kultur- och fritidsnämnden har ett stort fokus på barn och unga och jobbar hela tiden aktivt med ungdomsdialoger. Idag var jag inbjuden till Brandgaraget, Hudiksvalls Fritidsgård, på releasefest av organisationen Vi Unga som fått bidrag från MUCF för en anställning i projektet Unga kan och vill.

Projektet handlar om att öka ungas delaktighet och engagemang i föreningslivet i vår kommun. Att bidra till att ungdomar ska kunna starta föreningar, driva projekt och skapa en mer meningsfull fritid. Att lära genom att göra. Vi Unga ger ungdomar verktygen för att bli bättre på att arrangera både små och stora arrangemang. Tänk dig ett LAN, utvecklas som ledare, starta en skateboardförening, teaterförening, hantverksförening eller fritidsgårdsförening. Bara fantasin sätter stopp. Det ska vara kul och de unga ingår i en gemenskap där allt utgår ifrån unga och de ungas idéer.

Först fick vi höra ett tal av Vi Ungas distriktsordförande och projektkoordinator för projektet ”Unga kan och vill” Bartosz Stroinski om hans väg in i Vi Unga, hans engagemang och hans upplevelse. Hans engagerande tal var en kraft från en ungdom som brinner för demokratin. Vi Unga styrs av ungdomar och för ungdomar. Vem som helst kan gå med i föreningen eller starta en egen. Tillsammans driver de idéer, lär sig om föreningslivet, hur man skapar en roligare fritid och leder sin egen fritid. ”Att starta en förening ska inte vara svårt”, säger Bartosz, ”därför hjälps vi åt, stöttar varandra och uppmuntrar varandra i all enkelhet till att starta egna föreningar”. Vem som helst kan starta en förening!

Vi Unga visade ett häfte, ett startkit som man enkelt vecklade ut och där man kunde fylla i sina uppgifter till den förening man vill starta. Det fascinerade mig hur enkelt det kunde vara och jag såg direkt att det här är viktigt, det är igenomtänkt och det är motiverande.
Det jag hör från föreningar idag, är oron över hur de ska få unga engagerade i föreningslivet, att vara mer än medlem. Jag hör inte det här från alla, men många och bland annat här ser jag en koppling som är värdefull för hela föreningslivet.
Jag är så glad över detta och det här är verkligen något vi behöver bygga vidare på. De Unga finns för varandra och vi ska finnas för dem.
Nu jobbar vi vidare på att hitta en bra samarbetsform.

Nina Burchardt
Ordförande Kultur- och fritidsnämnden

facebook Twitter Email